Diş Ağrısı

Diş ağrısı, dişin içinde veya çevresinde bulunan dokularda oluşan ağrıdır. Diş ağrısı yaşanabilecek en tatsız ağrılardan biridir ve bir hekim yardımı almadan hem sorunun kaynağını tespit etmek hem de bu sorunu çözmek pek mümkün değildir. Dişlerde kendiliğinden ortaya çıkan yada çiğneme sırasında hissedilen şiddetli ağrıların yanı sıra sıcak, soğuk ya da tatlı gıdalar gibi uyaranlara karşı hassasiyet de oluşabilir. Bu rahatsızlıklar yeme içmeyi zorlaştırabileceği gibi günlük aktiviteleri engelleyecek hatta düşünmeyi zorlaştıracak boyutlara da ulaşabilir.
Diş ağrısı çoğunlukla, dişin iç kısmında bulunan damar ve sinirlerin (pulpa) iltihaplanmasından kaynaklanır. Pulpa sinirleri vücudunuzdaki en hassas sinirler arasındadır. Bu sinirler, bakteriler ve onların artık ürünleri tarafından tahriş edildiğinde veya enfekte olduğunda, dayanılmaz halde, genellikle sürekli zonklayan ağrılara neden olabilir.
Diş ağrısı, dişlerdeki veya diş etindeki sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca vücudunuzun diğer bölgelerindeki problemlerden de kaynaklanabilirler. Diş ağısının nedenleri çoğunlukla şunlardır:
Diş ağrısı keskin zonklayıcı ve uzun süreli olabilir. Bazı durumlarda ağrı sadece diş üzerine basınç geldiğinde (çiğneme gibi) hissedilir. Diş çevresinde şişlik olabilir ve buna ateş ve baş ağrısı eşlik edebilir. Enfekte dişin çevresinden akan iltihap kötü tat almaya yol açabilir. Ayrıca ağızda kötü kokuya sebep olabilir. Bazı durumlarda da yutkunmakta zorluk ortaya çıkabilir. Bu sorunlar ile karşılaşıldığında zaman kaybetmeden diş hekimine başvurulmalıdır.
Diş Ağrısı Kendiliğinden Geçer mi?
Dişinizin etrafındaki diş etinde geçici bir tahrişten (kızarıklık) kaynaklanan ağrı birkaç gün içinde tahrişin ortada kalması ile iyileşebilir. Bu süre zarfında etkilenen bölgeyi daha fazla tahriş etmeme özen gösterilmesi gerekir. Fakat dişin içindeki iltihaptan kaynaklanan şiddetli ağrılar kendiliğinden geçmez ve hekim müdahalesi gerektirir. Bazı durumlarda şiddetli ağrıya rağmen birkaç gün herhangi bir hekim yardım alınmazsa ağrı geçer ve problem ortadan kalkmış gibi hissedilir. Fakat böyle durumlarda çoğu zaman problem büyüdüğü için bir süreliğine ağrı hissedilmez ve bir süre sonra tekrar apse oluşumu gibi şikayetlerle ağrı hissedilir. Özellikle sıcak soğuk yada tatlı ile ortaya çıkan ve kısa sürede kaybolan hafif ağrılarda ve gece herhangi bir uyaran yokken ortaya çıkan şiddetli ağrılarda, yapılacak tedaviyi etkileyeceğinden ertelenmeden bir an önce hekime başvurulması son derece önemlidir. Ayrıca hekiminiz ağrıyı dindirebiir ve iltihabın yayılmasının önüne geçebilir.
Diş Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Diş ağrılarında genellikle ağrı kesiciler işe yaramaz. Diş hekimine başvurduğunuzda; ağrının kaynağını belirleyebilmek için detaylı bir ağız içi muayene yapılır. Bunun için size bazı sorular yöneltilir:
- Ağrıyı nerede hissediyorsunuz?
- Ağrı ne zaman başladı?
- Ağrıyı artıran ya da azaltan şeyler var mı?
- Ağrı ne kadar şiddetli?
Dişlerinizdeki çürük, kırık, mevcut dolgularda kırılmalar ve şişlik gibi problemler yönünden değerlendirilir ve dişetleriniz muayene edilir. Bu muayenenin sağlıklı yapılabilmesi için genellikle dişlerinizden röntgen alınır. Ayrıca doğru teşhise ulaşabilmek için ağız çevresi de (boğaz, çene, sinüsler, burun, boğaz ve kulaklar vb.) muayene edilir.
Bazen dişlerinizde hissettiğiniz ağrılar başka dokulardaki ve organlardaki problemlerden kaynaklanıyor olabilir ve bu durum diş ağrısı ile karıştırılabilir. Ağrının kaynağının tam olarak belirlenmemesi yanlış tedaviler yol açabilir. Bir sinüzit ya da kulak iltihabı kolaylıkla diş ağrısı olarak düşünülebilir. Migren gibi baş ağrıları da diş ağrısı olarak hissedilebilir. Özellikle bazı nörolojik problemler kendini dişler bölgesinde gösterirler. Ağız ve yüz bölgesindeki kas problemleri de diş ağrısı olarak algılanabilir. Hatta bazı kalp hastalıkları da kendini çenenin sol tarafında ve buradaki dişlerde ağrı olarak gösterir. Dişlerinizde ağrı hissettiğinizde ve ağız içinde bu ağrıya yol açabilecek bir sorun görülmediğinde bu dokularda kontrol edilir.
Diş ağrısının kaynağı belirlendikten sonra buradaki hastalığa yönelik tedavi yapılır. Diş ağrısına dişteki bir çürük yol açıyorsa, çürük temizlenir ve dolgu yapılır. Eğer dişin mekezindeki damar ve sinir paketi (pulpa) enfekte olmuşsa, burası temzilenir ve kanal tedavisi yapılır. Ağrıya şişlik ve ateş eşlik ediyorsa böyle durumlarda antibiyotik reçete edilir. Ağrıya dişler arasında gıda sıkışması yol açmış ise burası temizlenir. Bazı durumlarda ağrının sebebini tespit etmek çok kolaydır. Bazı durumlar ise hekim için de zorlayıcı olabilir. Bunun için ilave testler gerekebilir.