Diş Fırçalama

Diş Fırçalama

Dişlerimizi Fırçalamak Neden Önemlidir?

Dişleri ve diş etlerini sağlıklı tutmak için iyi oral hijyen gereklidir. İyi bir oral hijen elde etmenin en ekili aracı da günde iki defa diş fırçalama alışkanlığının kazanılmasıdır. Çoğu insan, plak ve bakterileri yok etmek ve dişleri temiz tutmak için diş fırçalamanın öneminin farkındadır. Fakat diş fırçalama ancak doğru fırça ve doğru teknikle yapılırsa etkili olabilir.

Fırçalama, ileri geri hareketler yapmaktan kaçınarak, dişlerin tüm yüzeylerini -dile bakan yüzeyler unutulmadan- içerecek şekilde dişten başlayıp yukarı ve aşağı doğru küçük dairesel hareketler ile yapılmalıdır. Dişler fırçalınırken en çok zaman diş yüzeylerinin temizlenmesne ayrılır. Fakat en çok plak biriken ve doğal olarak temizlenmesi gereken yer diş ve dişetinin birleşim hattıdır. Bu bölgenin temziliği unutulmamalıdır. Yemeklerden hemen sonra diş fırçalamak iyi bir fikir olamayabilir. Ağzımızın asit dengesini sağlaması için 20 dakika geçmesi faydalı olabilir.

Fırçalama işlemi 2-3 dakika sürmelidir. Bu süreyi takip etmek için cep tefonlarındaki zamalayıcıdan faydalanılabilir. Başka bir yol da; şarkıların birçoğu 2-3 dakika aralığındadır. Fırçalamaya başlamadan önce sevdiğiniz bir şarkıyı açıp, bu şarkı süresince dişlerinizi fırçalayabilir ve böylece fırçalamayı eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Çok sert fırçalamak yada sert kıllı bir diş fırçası kullanmak diş minesine ve diş etlerine zarar verebilir. Dişlerimizde hassasiyetler ve kalıcı diş hasarı meydana gelebilir. Sert kıllı fırçalar yerine orta sertlikte yada yumuşak fırçalar kullanılmadır. Kullanacağınız fırçayı seçmeden önce dişhekiminize danışmanız yararlı olabilir.

Dişler üzerinden fırçalama ile uzaklaştırmak istediğimiz plak, yumuşak ve gevşek yapılıdır. Yumuşak bir fırçala ile kolayca uzaklaştırılabilir. Bu diş etine masaj yapmak gibi düşünülebilir. Bu şekilde temizlenmeyen lekelerden büyük olasılıkla sert fırçalama ile kurtulmayız. Bu tür lekeler yada renklemeler için diş hekiminizden yardım almanız gerebilir.

Diş fırçası elektrikli yada manuel olabilir. Dişlerimizin üzerini kaplayabilmeli ve ağız içinde istediğimiz bölgelere ulaşabilmelidir. Diş fırçası seçerken en çok dikkat edilmesi gereken husus; fırçanın kıllarının yumuşak, eğilebilir ve böylece dişetinin hemen altına ve diş aralarına girebilir olamasıdır. Küçük bir ağzınız varsa, seçeceğiniz fırçanın büyüklüğüne de dikkat etmelisiniz. Fırçalar 3 ayda bir, rengi solmaya başladığında yada uçları yıpranmış görünmeye başladığında değiştirilmelidir. Kıllar yıprandığında fırçalar güçlerini kaybederler ve istenilen temizliği yapamazlar. Dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta da, fırçalar nemli kaldıkarında küf ve bakteri üremesi için uygun bir ortam oluştururlar. Bu yüzden kullanılmadığı zamanlarda kuruması sağlanacak şeklide tutulmalıdır.