Hamilelikte Diş Ağrısı

Hamilelikte Diş Ağrısı

Hamilelik ve Diş Sağlığı

Hamilelik, vücudunuzda bir çok değişimin meydana geldiği bir dönemdir. Hormonal dalgalanmalar, yeme içme düzenindeki değişiklikler, aside daha fazla maruz kalma ve ağız hijyeni rutinindeki bozulmalar, hamilelikte diş problemleri oluşması riskini artırır. Hormonlarınız, özellikle östrojen, hamilelik boyunca yükselir, bu da bulantı ve kusmaya neden olabilir. Kusma, midenizdeki asidin ağzınıza geri dönmesine neden olduğu için dişleriniz için tehlikeli olabilir. Bu, diş minesinin aşınmasına neden olabilir. Hamilelik sırasında tat tercihleriniz değişebilir. Şekerli meyve suları, gazlı içecekler, dondurma veya turşu gibi canınızın çektiği yiyecekler ağız sağlığınızı etkileyebilir ve istenmeyen çürüklere yol açabilir. Ayrıca kendinizi her zamankinden daha yorgun hissdebilirsiniz ve ağız hijyeni alışkanlıklarınızı terkedebilirsiniz. Bu da çürük ve diş eti hastalığı oluşma riskini artırabilir.

Hamilelik sırasında, dişlerinizi fırçaladığınızda veya rastgele diş ağrısı yaşadığınızda lavabodaki kanda bir artış, diş etlerinizde şişlik ve kızarıklık görebilirsiniz. Hamilelikte ağzınızdaki bazı değişiklikler normaldir. Hamilelik sırasında kan hacminiz artar. Fırçalarken daha fazla kan gelmesinin bir nedeni bu olabilir. Ancak endişeleriniz varsa diş hekiminizi görmek isteyebilirsiniz. Bazı tedaviler (tabii ki temizlik) uygulanarak sorun çözülebilir.

Dişlerinizde ve dişetlerinizde meydana gelebilecek sorunlar hem bebek hem de anne için sağlık sorunları doğurabilir. Bu nedenle hamilelik sırasında bu sorunlardan korunmanın en etkili yolu hamile kalmadan önce diş hekimine görünmektir. Böylece varsa diş eti hastalığınız tedavi edilebilir ve varsa çürükleriniz dolgu gibi nispeten daha kolay tedavilerle ortadan kaldırılarak, hamilelik döneminde daha kompleks tedaviler gerektiren şiddetli ağrı ya da apseleşme gibi problemlerin önününe geçilebilir. Bununla birlikte hem hamilelikten önce hem de hamilelik sırasında dişlerinizi düzenli olarak fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir.

Hamile olmanız ihtiyacınız olan diş tedavilerinden uzak durmanızı gerektirmez. Bir çok diş tedavi işlemi lokal anestezi kullanılması gerekse dahi, hamilelik sırasında güvenle uygulanabilir. Hatta uygun tedbirler alınarak röntgen de çekilebilir. Beyazlatma gibi aciliyeti olmayan tedavilerinizi ya da güvenli olmayan tedavileri doğum sonrasına ertelemeniz yararlı olabilir. Yine de, diş tedavisine ihtiyacınız varsa, mümkünse ikinci üç aylık döneminizi (4.5. ve 6. aylar) beklemenin en iyisi olduğunu unutmayın. Bu dönem diş tedavileri için daha uygun olan dönemdir ve bir çok diş tedavisi bu dönemde güvenle yapılabilir.

Fakat özellikle ertelenmesi çok zor olan ya da mümkün olmayan şiddetli ağrılara yol açan diş problemleri sadece bu ikinci üç aylık dönemde ortaya çıkmaz. Hamileliğin ilk gününden son gününe kadar bu tür rahatsızlıklar görülebilmektedir. Böyle bir şikayetiniz olduğunda dişhekiminize hamileliğin ne kadar ilerlediğini söylemeniz gerekmektedir. Böyle bir durumda dişhekiminiz gerekirse kadın doğum doktorunuzla görüşerek tedavinin seyrine karar verecektir. Hamileliğin başlarında hafif şikayetleriniz ikinci üç aylı döneme ertelenebilir. Hamileliğin sonunda doğum sonrasına ertelenebilir. Fakat hem annenin hem bebeğin sağlığını tehdit edebilecek şiddetli ağrı ya da apseleşme gibi durumlarda kadın doğum doktorunun onayı alınarak müdahale yapılması gerekebilir.

Böyle durumlarda yapılması gereken müdahale genellikle kanal tedavisidir. Eğer mevcut durum (diş ağrısı) anne adayı için katlanılamaz boyutta ise ertelemek mümkün olmayabilir. Doğru anestezik madde seçilerek tedaviye başlanabilir ve teknolojinin imkanları sayesinde herhangi bir radyasyona maruziyet olmadan acil müdahale yapılabilir. Eğer antibiyotik ve ağrı kesici kullanmak gerekirse bebeğe zarar vermeyecek uygun ilaçlar seçilir. Şikayetler geçtikten sonra asıl tedavi uygun bir zamana ertelebilir ya da duruma göre bitirilebilir.

Hamilelik sırasında diş ağrısı veya diş etlerinizle ilgili herhangi bir sorun yaşadığınızda, bebeğinizin doğumunu beklemeyin. Bir diş probleminin ilk belirtisinde diş hekiminizi arayın.