Rejeneratif Endodontik Tedavi

Rejeneratif endodontik tedavi, günümüzde diş hekimliğindeki en önemli gelişmelerden biridir. Bir dişin pulpası iltihaplandığında, dişi ağızda tutmak için kanal tedavisi en önde gelen seçenektir. Fakat standart kanal tedavisinde dişin canlılığı devam etmez ve diş içinde canlı doku kalmaz. Bu durum kök gelişimini henüz tamamlamadan çürük, travma ya da gelişimsel bozukluk gibi sebeplerle iltihaplanan dişlerde ayrı bir önem kazanır. Daimî dişler ağız içine sürdükten sonra yaklaşık üç yıl içerisinde kök gelişimlerini tamamlayarak erişkinliğe ulaşırlar. Bu süre içerisinde iltihaplanan dişlerde, kanal tedavisi yapıldığı zaman kök gelişimi devam etmez. Kökler ince ve kısa kalacağı için dişlerde kırılmalara duyarlı olurlar. Rejeneratif endodontik tedavi, standart kanal tedavisini tüm aşamalarını içermez. Bunun yerine diş pulpasının bir enfeksiyondan iyileşmesine ve yenilenmesine yardımcı olarak dişi sağlıklı bir duruma getirmeyi, dişe tekrar canlılık kazandırarak hem dişin hem de ağzın düzgün bir şekilde büyüyüp gelişmesini amaçlar.
Rejeneratif Endodontik Tedavi Nasıl Yapılır?
Rejenerasyon tedavisinde kök kanalına ulaştıktan sonra, kanal tedavisinden farklı olarak, kanal ya hiç şekillendirilmez ya da minimal bir şekillendirme işlemi yapılır. Mikroorganizmaları yok etmek için antimikrobiyal sıvılarla yıkandıktan sonra kanal içerisine tam bir sterilizasyon elde etmek amacıyla antibiyotikli ya da antimikrobiyal özelliği olan başka ilaçlar yerleştirilir.
Tüm şikayetler ve iltihap belirtileri ortadan kalktıktan sonra, hasarlı dişi kendi kendini onarmaya teşvik etmek için, açık kök ucundan doğal hücrelerin kanal içine girmesi sağlanır. Kanal ağzı biyoseramik materyal ile doldurulur ve dişin daimî dolgusu yapılır. Daha sonra, belirli aralıklarla tedavisi yapılan dişten radyografi alınarak kök gelişimimin devamı, kök kalınlığındaki artış ve kök ucunun kapanması takip edilmelidir.
