Sık Sorulan Sorular
Neden kanal tedavisine ihtiyaç duyarım?
Diş çürüğü, restoratif diş hekimliği uygulamaları, dişlerdeki travmatik yaralanmalar ve dişlerde kırık ya da çatlak oluşması, diş pulpasının iltihaplanmasının veya enfekte olmasının en yaygın nedenleridir. Kanal tedavisi ile enfekte veya iltihaplı pulpa çıkarılarak diş ağrısı ve/veya enfeksiyonu ortadan kaldırılır. Çoğu durumda bu, dişinizi korumanın ve sağlıklı tutmanın en iyi yoludur.
Kanal tedavisi uzmanı (Endodontist ) kimdir?
Bir endodontist, beş yıllık diş hekimliği fakültesini bitirdikten sonra, üç-dört yıl süre ile diş ağrısını teşhis etmek, zorlu kanal tedavilerini yapmak ve kanal tedavisi ile ilgili problemleri çözmek gibi konularda ileri uzmanlık eğitimi almış bir diş hekimidir.
Kanal tedavisine ihtiyacım olabileceğini gösteren işaretler nelerdir?
En yaygın semptomlar; ağrı, kalıcı sıcak veya soğuk hassasiyeti, diş renginde değişme, ısırma sırasında hassasiyet ve dişlerin çevre dokularında görülen şişliktir. Bununla birlikte, çoğu zaman hiçbir belirti göstermeyen dişlerde de kanal tedavisi ihtiyacı olabilir. Böyle durumlar genellikle rutin diş muayenesi sırasında ya da başka bir diş için müracaat ettiğinizde hekiminiz tarafından tespit edilebilir. Endodonti uzmanı, diş ağrısı ve enfeksiyonlarının teşhisinde uzmandır ve bir kanal tedavisi ihtiyacının belirlenmesinde sizinle karar verebilir.
Kanal tedavisi dişimi nasıl kurtaracak?
Kanal tedavisi, iltihaplı veya enfekte pulpanın çıkarılmasını, kök kanalının temizlenmesini ve şekillendirilmesini ve ardından kanalın bir dolgu materyali ile doldurulmasını içerir. Bu işlemler, enfeksiyon veya iltihabın kaynağını ortadan kaldırır ve dişin ve çevresindeki dokuların iyileşmesini sağlar. Kanal tedavisi tamamlandıktan sonra diş, bir dolgu, kuron veya başka bir restorasyon ile tekrar normal görünümüne ve fonksiyonuna kavuşturulur. Kanal tedavisinin dişinizi koruyacağının %100 garantisi olmamasına rağmen, bu alandaki ilerlemeler ve gelişen teknoloji ile bu tedavinin başarısı %95’lere ulaşmıştır.
Kanal tedavisi sırasında ağrı hissedecek miyim?
Yaygın inanışın aksine, gelişen teknoloji ve modern anestezi teknikleri ile kanal tedavisi ağrı duymadan mümkün olduğunca konforlu bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Kanal tedavisinden sonra ağrı hissedecek miyim?
Kanal tedavisini takiben, yaygın olarak, iyileşme sürecinin normal bir parçası olan hassasiyet oluşur ve bu durum birkaç gün sürer. Özellikle büyük lezyona sahip iltihaplı dişlerde, işlem sonrası bir miktar ağrı gelişebilir. Her durumda da kanal tedavisi uzmanız ya da hekiminiz uygun ağrı yönetim protokolünü seçecek ve bu sürecin konforlu atlatılması için gerekli ilaçları reçete edecektir. Öngörülenden daha fazla ağrı gelişmesi durumunda hekiminiz reçetenizi ve kullandığınız ilaçları değiştirebilir. Bu nedenle herhangi bir endişeniz veya sorunuz varsa hızlıca hekiminizle iletişime geçmeniz yararlı olacaktır.
Kanal tedavisi ne kadar sürer?
Birçok durumda kanal tedavisi yaklaşık bir saat içinde tek seansta tamamlanır. Belirli enfeksiyon türleri veya kök kanal tedavisi prosedürleri için (özellikle kanal tedavisi yenileme işleminde) ikinci bir seans gereklidir. Nadiren de ilk iki seansta iyileşmeyen dişler için üçüncü bir seansa ihtiyaç duyulabilir.
Kanal tedavisinin ömrü ne kadardır?
Kanal tedavisinin ve diş restorasyonunun doğru yapıldığı durumlarda kanal tedavili bir dişin, ağızdaki sağlıklı dişler kadar ömürlerinin olması beklenir. İyi yapılmış bir kanal tedavisine sahip olan çok sayıda diş hayat boyu dayanabilir. Bazen kanal tedavisi yapıldıktan yıllar sonra dişte tekrar sorun çıkabilir. Böyle durumlarda bile yeniden kanal tedavisi yapılarak ya da ek endodontik cerrahi tedavilerle dişler tekrarda sağlığına kavuşturulabilir ve uzun yıllar ağız içinde sağlıklı tutulabilir.
Kanal tedavisi bittikten sonra herhangi bir takip randevusu var mı?
Tedavi bittikten sonra özellikle lezyonlu dişlerdeki iyileşmenin takip edilmesi yararlı olacaktır. Bu kısa randevuda, dişten röntgen alınarak, tedavi bitimindeki röntgen ile karşılaştırılacaktır. Bu takip randevu için en uygun zamanlar tedavi bitiminden altı ay ve bir yıl sonrasıdır.
Kanal tedavisinden sonra dişimde renk değişikliği olacak mı?
Modern dental materyallerin ve bunların doğru kullanımı ile dişinizin renginde bir bozulma olmaz.
Kanal tedavisi önerildi. Yaptırmazsam ne olur?
Hastalıklı veya hasarlı doku temizlenmezse, diş ve çevre dokular iltihaplanabilir ve/veya enfeksiyon kapabilir, bu da ağrıya veya şişliğe sonraki zamanlarda da diş kaybına neden olabilir. Tedavi edilmediği takdirde, bir süre ertelenebilse bile, sonunda dişin çekilmesi gerekecektir.
Kanal tedavisi sırasında çekilen röntgenler zararlı mı?
Tedaviye başlamadan önce diş durumunuzu hatta tüm dişlerinizin durumunu doğru bir şekilde değerlendirmek için radyografiler (röntgenler) gereklidir. Tedavi sırasında kök uzunluğunu belirlemek ve yapılan işlemleri kontrol etmek için ek görüntüler alınması gerekebilir. Son olarak, tamamlanmış endodontik tedaviyi değerlendirmek için işlem sonrası radyografisi de gereklidir. Bu görüntüler sistemimizde kaydedilecek ve ihtiyaç duyulduğunda tekrar başvurulabilecektir.
Günümüzde kullanılan dijital görüntüleme yöntemleri ile radyasyon miktarı, standart röntgen filmlerine kıyasla çok büyük oranda (%90) azaltılmıştır. Bu nedenle, birden fazla görüntü gerekli olduğunda bile maruz kalınan radyasyon miktarı minimumdur.
Endodontik tedavinin alternatifleri var mı?
Pulpası iltihaplanan dişlerde endodontik tedavilerin (vital pulpa tedavisi, kanal tedavisi, gb) alternatifi dişin çekimidir. Ağızdaki her bir dişin ayrı bir rolü bulunmaktadır. Bu nedenle kaybedilen her dişin eksikliği kolayca hissedilir. Çekilen dişin eksikliğini gidermek için yapılabilecek tedaviler köprü ya da implant gibi uygulamalardır. Kanal tedavisi ile dişi kurtarmak köprü ve implant gibi tedavilere duyulacak ihtiyacı ortadan kaldıracağından daha düşük maliyetli ve en iyi yoldur.